· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü

APOD - Astronomy Picture of the Day Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.

7 Eylül 2009
Bilgi için aşağıya bakınız. Üzerine tıkladığınızda yüksek çözünürlüklü görüntüye ulaşabilirsiniz.

Akdeniz'in Üzerinde Jüpiter
Katkı ve Telif Hakkı : Tunç Tezel (Geceleyin Dünya - TWAN)
Açıklama : Bu yaz tatilinde akılda kalacak manzaralar da vardı. Yukarıdaki resimde, geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye'de çekilen ve üzeri resmedilmeye değer yıldız manzarası ile kaplı huzur dolu bir deniz manzarası görülüyor. Sayısal olarak birbirine birleştirilmiş bu panoramada, Akdeniz'in sakin suları önünde ışıldayan Gelidonya Deniz Feneri yer almakta. Sol tarafta ise, resimdeki en parlak nokta olan Jüpiter görülüyor ve Güneş'in etrafında Dünya ile aynı tarafta olduğundan, resmin çekildiği anda yılın en parlak dönemine yakın bir konumda bulunuyordu. -3 kadirin hemen altında bir parlaklıkta görülen Jüpiter gökyüzündeki diğer tüm yıldızlardan daha parlak olmasının yanı sıra, Mars'ın 2003 Ağustos'undaki o meşhur karşı konumunda olduğundan bile daha parlak durumda. Resmin sağ tarafında ise, Samanyolu Gökadası'nın yarattığı kuşak ufukta yer alan pusun içerisinde solup gitmiş. Bu arada, Jüpiter elips biçimli yörüngesi üzerinde Güneş'e en yakın noktasına yaklaşıyor; bu nedenle de 2010 yılı Eylül ayında meydana gelecek bir sonraki karşı konumunda daha da parlak görünecek.
Anahtar Sözcükler : Türkiye'den Katkılar, Samanyolu, Jüpiter
Yarınki Görüntü : Koyu Renkli Jüpiter
| Twitter | Facebook - Takip Et Facebook - Takip Et Facebook - Paylaş | Rss |

Tunç TEZEL'den
Gelidonya Feneri, Anadolu'nun en güney uçlarından birinde, sarp Gelidonya ya da diğer adıyla Taşlık Burnu üzerinde bulunur. Karanın en ucunda bulunduğu için de ışık kirliliğinden çok etkilenmez. Özellikle güney yönünde görülen kayalık Beşadalar'dan sonra 600 km uzaktaki Afrika'ya kadar başka kara parçası yoktur.

Amacım hem güzel manzaranın tadını çıkartmak hem de o günlerde en büyük etkinliğine ulaşan Perse Göktaşı Yağmuru'nu gözlemek idi. Akdeniz'de yazın oldukça seyrek görülen bir sağanak yağmurdan sonra fenere ulaştım. O sırada yağmur bulutları hala dağılmakta idi ve hava çok nemliydi. Bulutlu manzaranın birkaç resmini çektim.

Jüpiter, Akrep, Yılancı, Yay ve Oğlak takımyıldızlarından birinde ise buna "Tatil Jüpiter'i" derim. Çünkü bu yıllarda Jüpiter yaz mevsiminde karşı konuma ulaşır ve en parlak durumunda tüm gece boyunca izlenebilir. Ayrıca parlak yaz Samanyolu da güney yönünde olduğu için iyi konumda görülebilir. 2007'i Yılancı ve Akrep'te, 2008'i de Yay'da geçirdikten sonra bu yaz son Tatil Jüpiter'i 14 Ağustos 2009'da karşı konuma ulaşacaktı.

Bulutlar iyice seyrekleştikten sonra ve parlak Ay doğarken bu resmi oluşturan 9 fotoğrafı çektim. PtGui Pro ve Adobe Photoshop programları ile bir hafta çalıştıktan sonra bu görüntüyü elde ettim: Yaz Samanyolu ve 2009 yılının Tatil Jüpiter'i.

Bu arada Açıklama kısmında sözü geçmese de Neptün, Jüpiter'in yalnızca 2 derece doğusunda bulunuyor ve karşı konuma Jüpiter'den 3 gün sonra, 17 Ağustos 2009'da ulaştı.

Ayrıntılı açıklamaları için Tunç TEZEL'e teşekkür ederiz. (Bulutsu)

<< | Arşiv | Dizin | Araştırma | Takvim | Bugünkü Görüntü | Günün Bağlantısı | Sözlük | Eğitim | Hakkında | Tartışma | >>
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Üniversitesi'nin bir hizmetidir.
[ MT ]