· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Kepler'in Toz Kapağı Fırlatılıp Atıldı

8 Nisan 2009

-
Kepler uzay aracının toz kapağını uzaklaşırken gösteren sanatçı çalışması. Görüntü katkısı : NASA / JPL

Mühendisler NASA'nın Kepler Teleskobu üzerinde bulunan toz kapağını başarıyla fırlatıp attılar; Dünya benzeri gezegenleri uzaydan arama çalışması çok yakında başlayacak.

NASA'nın Pasadena / ABD'de bulunan Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda Kepler Proje Müdürü olarak görev yapan James Fanson bu konuda "kapak tam olarak tasarladığımız şekilde fırlatılıp uzaklaştı" diyor ve ekliyor "insanlık tarihinde 100 kuşaktan beri süregelip bugüne ulaşan bir soruyu cevaplama konusunda çok önemli bir noktadayız. Orada Dünya benzeri başka gezegenler var mı? Yoksa bu gökadada yalnız mıyız?".

6 Mart'ta Cape Canaveral / ABD'den fırlatılan Kepler, Dünya büyüklüğünde gezegenlerin işaretlerini bulmak için, önümüzdeki üç buçuk yılı gözlerini dikip Samanyolu Gökadamızda yer alan 100.000'den fazla yıldızı izlemekle geçirecek. Bulunacak gezegenlerden bazılarının bir yıldızın "yaşama elverişli kuşağı" içerisinde, yani suyun yüzey üzerinde göllenebileceği kadar ılık bir bölgede bulunması ümit ediliyor. Projenin ışıkölçer adı verilen bilim aygıtı, şimdiye kadar uzaya gönderilmiş olan en büyük kamerayı içermektedir. Bu kamerada bulunan 42 CCD, gezegenler kendi yıldızları önünden geçip, gelen ışığın Kepler'in gözüne ulaşmasını kısmen engellemesiyle meydana gelecek belli belirsiz yıldız ışığı azalmalarını tespit edebilecek.

Teleskobun 1,7 metreye 1,3 metre ebatlarındaki oval biçimli toz kapağı, fırlatma öncesi ve sonrasında ışıkölçeri kirlenmeye karşı korudu. Bu toz kapağı aynı zamanda fırlatma sırasında ortaya çıkan ışığın teleskoba girmesini de engelledi ki; bu ışık, aygıtın hassas algılayıcılarına zarar verebilirdi. Bütün bunlara ek olarak, bu kapak ışıkölçerin ayarları açısından da önemliydi. Karanlıkta çekilen resimler, aygıtın elektronik aksamından ileri gelen gürültülerin tanımlanmasına yardımcı oldu. Şimdi bu gürültüler ileride elde edilecek gerçek bilim verilerinden ayıklanabilecek.

NASA'nın Moffett Field / ABD'de bulunan Ames Araştırma Merkezi'nde Kepler'in baş bilim araştırmacısı olarak çalışan William Borucki "ışıkölçer artık yıldızlara bakabilir ve çok yakında gezegenleri araştırma görevine başlayacak" diyor ve ekliyor "arka plandaki gürültüleri tamamen belirlemiş durumdayız; böylece ışıkölçerimiz yıldızların parlaklığında gezegenler nedeniyle meydana gelecek çok küçük değişiklikleri tespit edebilecek durumda".

Boulder / ABD'de bulunan Havaküre ve Uzay Fiziği Laboratuvarı'ndaki Kepler proje operasyon merkezinde çalışan mühendisler, 8 Nisan günü sabaha karşı Türkiye saati ile 5.13'te kabloyu kopartıp, kapağı kapalı tutan mandalı serbest bırakmak üzere yanıcı bir tele elektrik akımı gitmesini sağlayacak komutlar gönderdiler. Kurulu bir yay üzerinde bulunan kapak, bir kaçış mafsalı üzerinde dönerek açıldı ve daha sonra da uzay aracından uzaklaştı. Söz konusu kapak şu anda Kepler'in güneş merkezli yörüngesine benzeyen kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde dolanmaya başladı. Bu olayın canlandırmasını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.bulutsu.org/gezegenavi/haberler/haberler.php?tarih=090407-2

Kapak yokken, yıldız ışığı Kepler'in bilim aygıtı olan ışıkölçer içerisine girecek ve odak düzlemi üzerinde görüntü haline gelecek. Mühendisler önümüzdeki birkaç hafta daha yıldız görüntülerini kullanarak aygıtı ayarlamaya devam edecekler. Daha sonrasında ise bilimsel gözlemler başlayacak.

cizgi

Bu makale "http://jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2009-065" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter