· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Kepler'in Toz Kapağı Açılıyor

7 Nisan 2009

-

Bir sanatçı tarafından hazırlanan bu canlandırma, NASA'nın Kepler Teleskobu üzerinde bulunan toz kapağının nasıl fırlatılacağını gözler önüne seriyor. Bu işlem sırasında mühendisler uzay teleskobuna bir komut gönderip, "yanıp kül olacak bir tele" elektrik akımı gönderilmesini sağlayacaklar. Bu tel kopacak ve kapağı kapalı tutan mandal serbest kalacak. Kurulu bir yayla kapatılmış olan kapak bir kaçış mafsalı üzerinde dönerek açılacak ve uzay aracından uzağa doğru sürüklenerek, güneş çevresinde kendi yörüngesine oturacak (Kepler 'in kendisi de güneş çevresinde "Dünya'yı izleyen yörünge" adı verilen bir yörüngede dolanmaktadır).

Kapak yokken, yıldız ışığı Kepler'in bilim aygıtı olan ışıkölçer içerisine girecek ve odak düzlemi üzerinde görüntü haline gelecek. Mühendisler önümüzdeki birkaç hafta daha yıldız görüntülerini kullanarak aygıtı ayarlamaya devam edecekler. Daha sonrasında ise bilimsel gözlemler başlayacak.

Görüntü katkısı: NASA / Ames / JPL-Caltech

> Düşük çözünürlüklü canlandırma (7MB mov)

> Orta çözünürlüklü canlandırma (25MB mov)

cizgi

Bu makale "http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/multimedia/videos/cover.html" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter