· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
En Genç Güneşdışı Gezegen Güneş Sınıfında Bir Yıldızın Çevresinde Keşfedildi

19 Şubat 2010

-
Bir sanatçının gözüyle BD+20 1790b.
(Katkı : M. Hernán Obispo)

Jüpiter'in kütlesinin altı katı kadar bir kütleye sahip olan bu dev gezegen yalnızca 35 milyon yaşında. Gezegen, genç ve etkin bir yıldızın çevresinde Merkür'ün Güneş çevresindeki yörüngesinden bile daha yakın bir mesafede dolanıyor. Genç yıldızlar genel olarak gezegen araştırmalarının dışında tutulurlar; çünkü böyle yıldızlar yoğun manyetik alanlara sahip olup, aralarında püskürmelerin ve lekelerin de bulunduğu bir takım olgular yaratırlar. Bu tür olgular topluca yıldız etkinlikleri olarak bilinmektedir. Bu etkinlikler bir eşin varlığına benzer etkiler yaratabilir ve böylece gezegenlerden gelen sinyaller ile etkinliklerden gelen sinyalleri ayırt etmek aşırı derecede zorlaşabilir.

Hertfordshire Üniversitesi gökbilimcileri Dr Maria Cruz Galvez-Ortiz ve Dr John Barnes, bu keşfi yapan uluslararası işbirliğinin üyeleri.

Gezegenin nasıl keşfedildiğini anlatan Dr Maria Cruz Galves-Ortiz şunları söylüyor: "Gezegen, yörüngede dolandıkça ev sahibi yıldızın hızı üzerinde neden olduğu kütleçekimsel asılma yüzünden meydana gelen çok küçük değişikliklerin araştırılması sonucu tespit edildi. Bu yönteme 'Doppler yalpalama tekniği' adı verilmektedir. Bahse konu etkinliklerin neden olduğu parazitin üstesinden gelmek ekip için büyük bir zorluk yaratmıştı; ancak büyük teleskop dizisinden gelen yeterli miktarda veri sayesinde gezegenin izi ortaya çıkartılabildi".

Şu anda gezegen evriminin erken evreleri ile ilgili olarak ciddi bir bilgi eksikliği söz konusudur. Gezegen araştırma projelerinin büyük bir bölümü, yaşları milyarlarca yılı aşan çok eski yıldızları hedef alma eğilimindedir. Bundan önce yaşı 100 milyon yıl olan tek bir genç gezegen bilinmekteydi. Halbuki, yalnızca 35 milyon yaşındaki BD+20 1790b yaklaşık üç kat daha gençtir. Böyle genç gezegenlerin tespiti, oluşum senaryolarının sınanmasına ve gezegen evriminin erken evrelerinin araştırılmasına olanak sağlayacaktır.

cizgi

Bu makale "http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100218092752.htm" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter