· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Kepler Proje Müdürü'nden Son Haberler

7 Nisan 2009

-
Jim Fanson, Kepler, JPL Proje Müdürü
Toz kapağını Kepler'den ayırmaya yönelik tüm teknik ve programlama değerlendirmeleri şu anda başarıyla tamamlanmış durumda. Bunun sonucu olarak kapağı ayırmak için NASA Merkezi'nden resmi onay elimize ulaştı.

Proje ekibi bugün, günün tamamını planlanmış olan son görevlerin yerine getirilmesi ve yapılan son toplantıda, gerçekleşen resmi gözden geçirmeler sonrası yeni bir sorun çıkmamasını güvence altına almakla geçirecek. Eğer her şey yolundaysa, ekip kapağın bırakılması ile ilgili işlemleri yerine getirmeye başlayacak. Kapağın açılması TR saati ile 16:30'dan önce olmayacak. Yarın gece ise bir yedekleme imkanımız olacak.

Kapak serbest bırakıldığında teleskobun görüş alanı içerisinde kalacak bir yörüngeye girmemesi için uzay aracı yapılacak bir manevrayla uygun bir yöne çevrilecek. Bu manevra tamamlandığında, motorlardan yapılacak ateşlemeler tepki dişlilerinde biriken ivmeyi bertaraf edecek. Bu durum dişli hızlarını daha düşük bir seviyeye getirecek ve böylece dişliler kapak fırlatıldığında açığa çıkacak ivmeyi sönümlendirebilecek.

NASA'nın Derin Uzay Ağı, uzay aracıyla bağlantıyı Goldstone - Kaliforniya/ABD ve Madrid/İspanya'da bulunan üç büyük iletişim anteni ile sağlayacak. Seyrüsefer ekibi, uzay aracının hareketlerini radyo dalga boyundaki Dopler kaymalarını kullanarak izlemek için hazırlık yapacak. Daha sonra operasyon ekibi, kapak mandalını serbest bırakacak mekanizma içerisinde yer alan yanıcı bir tele elektrik akımı yollaması için uzay aracına bir komut gönderecek ve kapak uzay aracından bir yayla fırlatılacak. Bu sırada, uzay aracı üzerinde bulunan telemetre cihazı da kapağın hareketlerini ayrıca teyit edecek. Bu aşamada, yıldız ışığı ilk defa olarak teleskop içerisine girecek ve mühendisler oluşacak yıldız görüntülerini değerlendirme ve ihtiyaç duyulan daha ileri ayar verilerini toplama sürecini başlatacaklar.

cizgi

Bu makale "http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/keplerm-20090407.html" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter