· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
Keşif Araçları
 
LBTI (Büyük Dürbün Teleskop Girişimölçeri)
ARACIN ADI:
LBTI
(Büyük Dürbün Teleskop Girişimölçeri)
GELİŞTİREN:
NASA
GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ:
2009
GÖZLEM CİHAZ ve YÖNTEMLERİ:
Girişim ölçümü
DURUMU:
Geliştiriliyor
Resmi İnternet Sitesi
Büyük Dürbün Teleskobu, Arizona/ABD'de bulunan Graham Dağı'nın tepesinde kuruludur.

Dünyadaki en büyük yer temelli teleskoplardan birine yapılmış güçlü bir eklenti olan Büyük Dürbün Teleskop Girişimölçeri (LBTI), NASA'nın Dünya benzeri gezegen araştırmaları için gereken zeminin hazırlanmasına yardımcı olacaktır.

LBTI, Arizona çölündeki Graham Dağı üzerinde yer alan Büyük Dürbün Teleskop (LBT) üzerine eklenecek özel bir aygıttır. Bu devasa teleskop bir "dürbün" teleskop olarak anılmaktadır; çünkü 8,4 metre çapında iki ayrı ayna içermektedir. Bu iki aynadan gelen ışık, 22,8 metrelik tek bir teleskobunkine eşit bir çözümleme gücü yaratmak üzere birleştirilebilecektir. Özel bir uyarlamalı mercek düzeneği ise Dünya havaküresindeki çalkantıların etkisini azaltarak, çok daha net resimler elde edilmesini sağlayacaktır.

LBTI için ilk ışık töreni, aynalardan yalnızca bir tanesi kullanılarak 2005 yılının sonlarında yapılmıştı. Araştırmacılar, bu yılın sonlarına doğru her iki aynanın da devreye alınmasını ümit ediyorlar.

LBTI, NASA tarafından başka yıldızların yörüngesinde dolanmakta olan gezegenlerin ilk doğrudan görüntülerini elde etmeye yardımcı olacak sıfırlayıcı girişimölçer teknolojisi için bir sinema ortamı olarak kullanılacak.

Aygıt, her bir teleskoptan gelen ışık ışınlarını öyle bir biçimde yeniden odaklayıp, birleştirecek ki; belli bir yıldızdan gelen ışık dalgalarının etkisi yok edilecek. Böylece, bu "sıfırlama etkisi" gökbilimcilere uzak bir gezegenin o çok soluk ışığını tespit etme imkanı sağlayacak. Bu etki, araba sürerken güneş siperinizi indirip, yolu daha iyi görmenize benzemektedir.

LBTI bir kez devreye alındığında, araştırmacılar onu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenleri olduğu kadar yakın yıldızların çevresinde yer alan ve gezegen oluşumunun erken evrelerine işaret edebilen toz disklerini gözlemlemek için kullanmayı umuyorlar. Ayrıca, LBTI Dünya benzeri gezegenlere sahip olabilecek uygun adayların belirlenmesinde de kullanılabilecektir.

LBTI projesi kısmi olarak NASA'nın Kaşif Programı çerçevesinde finanse edilmektedir. Proje devreye alındığında, araştırma ve bilgi işlem yönetimine Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Michelson Bilim Merkezi yardımcı olacaktır.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter