· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
NASA'nın Kepler Projesi Uzaydaki Birinci Yılını Kutluyor

4 Mart 2010

-
Kepler'i uzak bir gezegen sisteminde gösteren bir sanatçı çalışması. Görüntü katkısı : NASA / JPL

NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu, geçen yıl bu hafta Dünya'ya benzeyen başka gezegenler bulmaya başlamak için arkasında parlak bir iz bırakarak hızla gecenin karanlığına doğru tırmanıyordu.

Daha önce Pasadena - Kaliforniya/ABD'de bulunan Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda Kepler Proje Müdürü olarak çalışan James Fanson o günü "Büyüleyici bir fırlatmaydı" diye hatırlıyor.

Kepler'in 7 Mart 2009 Cumartesi günü TSİ sabah saat 5:49'da Delta II türü bir roket üzerinde Florida/ABD'de bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden yapılan göz kamaştırıcı gece fırlatmasından sonra tüm bilim ekibi sevinçten havalara fırlamıştı.

NASA'nın Moffett Field, Kaliforniya/ABD'de yer alan Ames Araştırma Merkezi'nde Kepler'in baş bilim araştırmacısı olarak görev yapan William Borucki ise, mutluluktan kendinden geçmiş vaziyette espri yapıyordu; "Eğlence işte şimdi başlıyor".

NASA'nın bu gözüpek güneşdışı gezegen avcısı, araştırma başladığından beri zamanın başlangıcından bu yana varlığını koruyan "Gökadamızda yalnız mıyız?" sorusunun yanıtını bulma konusunda önemli başarı sağladı. Kepler bilimcileri iki ay önce bugün, neşe içerisinde bir açıklama yaparak Kepler 4b, 5b, 6b, 7b ve 8b olarak adlandırılan beş büyük güneşdışı gezegenin (güneş sistemimiz dışında yer alan gezegenler) keşfini duyurdular.

Kepler Projesi, 150.000'den fazla yıldızı en az Kasım 2012'ye kadar sürekli olarak ve aynı anda gözlemleyip, Dünya büyüklüğünde gezegenlerin izlerini aramak üzere tasarlanmıştır. Bu gezegenlerden bazılarının, yıldızların etrafında yüzeylerinde sıvı halde su göllenebilecek kadar ılık bölgeler olan "yaşama elverişli kuşaklarda" dolanıyor olabilecekleri ümit edilmektedir.

cizgi

Bu makale "http://jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2010-079" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter