· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
CoRoT Projesi 2013'e Kadar Uzatıldı

28 Ekim 2009

-
CoRoT : Isı Döngüsü ve Gezegen Geçişleri

CoRoT projesi ile ilgili uydu faaliyetleri 31 Mart 2013 tarihine kadar uzatıldı. Karar, Fransa Uzay Dairesi (CNES) ile aralarında Avrupa Uzay Dairesi (ESA)'nin de bulunduğu proje ortakları tarafından 23 Ekim'de Paris/Fransa'daki CNES merkezinde yapılan özel oturumlu toplantıda alındı.

3 yıl olarak belirlenen bir ömürle Aralık 2006'da fırlatılan CoRoT, güneşdışı gezegenlerin araştırılması ve asterosismoloji araştırmaları yürütmek olarak belirlenen proje hedeflerini durmaksızın yerine getirmiştir.

Astronomy & Astrophysics dergisinin CoRoT'a ayrılan yakın tarihli bir sayısı, projenin ilk evresinde elde edilen önemli sonuçlardan bazılarını öne çıkarmakta. Bu sonuçlar arasında,

  • Kayalık bir yapıya sahip olduğu bilinen ilk güneşdışı gezegen olan CoRoT-7b'nin de dahil olduğu 7 güneşdışı gezegenin keşfi,
  • Gezegen yıldızının arkasından geçtiğinde meydana gelen ikinci geçişin CoRoT-1b'de tespit edilmesi,
  • Kırmızı dev yıldızlarda ilk kez olarak yıldız salınımlarının ölçülmesi,
  • Ender rastlanan bir fışkırma sırasında B tipi bir yıldızın gözlemlenmesi
sayılabilir.

Projenin ilk evresinde elde edilen başarı ve de elde edilen ilk bilimsel sonuçların etkisi, proje faaliyetlerinin uzatılmasına yönelik kararın temelini oluşturdu.

Bu üç yıllık uzatma dönemi yeni tür yıldızları araştırmak ve daha önceki evrede en tuhaf davranışları sergilemiş olan yıldızları yeniden ziyaret edip, derinlemesine incelemek için kullanılacak.

Güneşdışı gezegen araştırmaları üzerindeki etkisi ise tespit sayısındaki artış ve "sıcak dev Dünyalara" yönelik araştırmalara verilen özel bir önem olacaktır. Bu tür gezegenler, Dünya'dan biraz daha büyük kütleli, ancak kendi yıldızlarına çok daha yakın duran gezegenlerdir.

cizgi

Bu makale "http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=45827" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter