· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Dünya Benzeri Gezegenin Ayrıntıları Beklemede

5 Ekim 2010

-
Bu takımyıldız haritası Gliese 581 g'nin konumunu göstemekte. (TheSky6 ile oluşturulmuştur. Katkı ve Telif Hakkı : Software Bisque)
Yüksek çözünürlüklü görüntü için tıklayın.

Yeni keşfedilen, Gliese 581 yıldızının yörüngesinde dolanan gezegen Dünya'ya ne kadar benziyor? NASA uzmanlarına göre, gökbilimciler uzay temelli bir çalışmayla daha çok ayrıntı toplayana kadar cevabın bir sır olarak kalması muhtemel.

NASA'nın Güneşdışı Gezegen Keşif Programı'nın yöneticisi Michael Devirian "Bu buluş yaşama elverişli gezegenlerin sık rastlanılır olduğuna inananlar için umut verici bir haber" diyor. "Bir sonraki adım, uzay görevleriyle daha çok ayrıntı toplamak."

Buluş, geçen hafta Santa Cruz Kaliforniya Üniversitesi ve Washington Carnegie Enstitüsü'nden gezegen avcıları tarafından yayımlandı. Keşfedilen gezegenin yörüngesi, yıldızının "yaşama elverişli kuşak" denilen sıvı halde suyun ve bildiğimiz şekillerde yaşamın varolabileceği bölgesinde bulunuyor. Ayrıca Dünya'nınki gibi katı bir yüzeyinin olmasına olanak verecek kadar da küçük olabilir. Gökbilimciler 1990'ların sonlarından beri güneş sisteminin dışında 500'e yakın gezegen keşfettiler; ancak bu ilk Dünya benzeri olan.

Washington Üniversitesi gök biyolojicilerinden Victoria Meadows, buluşu "müthiş heyecan verici" olarak nitelendiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Hepimiz biraz ağzımız açık kalmış durumdayız. Gezegeni iyi bir şekilde anlayabilmek için onu doğrudan gözlemlememiz gerek, nasıl olabileceği konusunda tahminler yürütmek değil... Daha fazla bilgi elde etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Yine de bu, gelecekte inceleyebileceğimiz buna benzer birçok gezegen olduğuna dair umut verici bir işaret."

Bu yayımla beraber, 100.000 uzak yıldızı kapsayan bir alanda yaşama elverişli gezegenler arayan Kepler projesinin birçok Dünya benzeri gezegen bulacağına dair umutlar arttı.

Keşif, dünyanın en büyük optik teleskoplarından birini barındıran Hawaii/ABD'deki W. M. Keck Gözlemevi'ni kullanarak yapılan on yılı aşan gözlemlerin ürünü.

Yayımlanan makale Gliese 581'in etrafında iki yeni gezegenin bulunduğunu bildiriyor. Böylece bu yıldızın etrafındaki bilinen gezegen sayısı altıya çıkmış oldu. Bu, güneş sistemi dışında keşfedilen en yüksek sayı. Kendi sistemimizde olduğu gibi, Gliese 581'in çevresindeki gezegenler de çembere yakın yörüngelerde dönüyorlar. Gliese 581, Dünya'dan 20 ışık yılı uzakta, Terazi Takımyıldızı yönünde bulunmakta.

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

Bu makale "http://planetquest.jpl.nasa.gov/news/gliese581g.cfm" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter