· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
2010 Sağanak Yağış Gibi Gelen Güneşdışı Gezegen Haberleri ile Başladı

12 Ocak 2010

-
Kepler'in keşfettiği ilk beş gezegenin büyüklüklerinin güneş sistemimizdeki Jüpiter ve Dünya ile karşılaştırması

(GEZEGEN AVI) - Gökbilimciler, 2010 yılına sel gibi gelen güneşdışı gezegen duyuruları ile başlayarak, gezegen avcıları için heyecan verici olacağı müjdesi veren bir yılı başlattılar. Bazı önemli haberler:

  • Kepler projesi bilim ekibi, gezegen keşif aracının, aralarında yoğunluğu yapay köpük kadar olan Jüpiter büyüklüğünde bir gezegenin de bulunduğu ilk beş gezegenin keşfini duyurdu. Bu beş gezegenin hepsi de büyük, sıcak ve yaşanmaz dünyalar; ancak elde edilen bu sonuçlar projede veri biriktikçe Dünya benzeri gezegenler bulmayı ümit eden gökbilimciler için iyiye işaret ediyor. Devamını okumak için tıklayın.

  • Yer temelli Keck Gözlemevi'ni kullanan bilim insanları da şimdiye kadar bulunmuş ikinci en küçük güneşdışı gezegeni keşfederek manşetlere çıktılar. Dünya'nın dört katı büyüklüğe sahip olan bu "Dev Dünya", kendi yıldızının etrafını yalnızca dört gün civarında bir sürede dolandığından yaşanabilir olamayacak kadar sıcak. Yine de, gökbilimcilerin gittikçe daha küçük gezegenler bulma yolunda artan becerileri Dünya benzeri başka gezegenler keşfetme yarışında cesaret verici bir ilerleme olarak görülüyor. Devamını okumak için tıklayın.

  • Yeni keşiflerin hızı arttıkça, bilim insanlarının gezegen ve güneş sistemlerinin oluşumu hakkındaki bilgileri de artıyor. 10 yıldır gökada içerisinde kütleçekimsel merceklenme incelemesi yürüten araştırmacılar, Samanyolu Gökadası'nda yer alan yıldızların yaklaşık yüzde15'inin bizimkine benzer gezegen sistemleri içerdiğini gösteren bulgularını açıkladılar. Bu tahmin, güneşimizi gökadadaki birkaç milyon yıldızla birlikte bir azınlık grubu içerisine koysa da, bilim insanları bu tür rakamların halen kabaca yapılmış birer varsayım olduğuna dikkat çekiyorlar. Devamını okumak için tıklayın (İngilizce).

  • Son olarak; şimdiye kadar keşfedilen en küçük ve en Dünya benzeri gezegen olan CoRoT-7b'yi inceleyen gökbilimciler, fokurdayacak kadar sıcak bu dünyanın kendi yıldızına doğru göçüp havaküresinin buharlaşmasına neden olan bir gaz devinin kalıntısı olduğuna inanıyorlar. İlk oluştuğunda Dünya'nın 100 katı büyüklüğünde bir kütleye sahip olduğu düşünülen CoRoT-7b, bugün Dünya'nın yalnızca 4,8 katı büyüklüğünde bir kütleye sahip. Devamını okumak için tıklayın.

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter