· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Keşfedilen Güneşdışı Gezegen Sayısı 400'ü Geçti

20 Ekim 2009

-
HARPS ekibi tarafından kısa bir süre önce keşfedilen 32 yeni güneşdışı gezegenden biri olan 6 dünya kütleli Gliese 667 c'nin bir sanatçı tarafından çizilen resmi.

(GEZEGEN AVI) - Avrupalı gökbilimciler, bu hafta içerisinde aralarında bir avuç dolusu "dev Dünya"nın da yer aldığı 32 yeni gezegenin keşfini duyurarak, toplam güneşdışı gezegen sayısını 400'ün üzerine çıkardılar.

Bu son güneşdışı gezegen grubu, Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)'nin La Silla / Şili'de yer alan 3,6 metrelik teleskobu üzerine takılı Yüksek Hassasiyetli Dikey Hız Gezegen Araştırmacısı (HARPS) tayfçekerini kullanan uluslararası bir gökbilim ekibi tarafından keşfedildi. Kendi hesabına 75'den fazla güneşdışı gezegen keşfi bulunan bu aygıt, gezegen avcıları için güçlü bir araç haline gelmiştir.

Bilim insanları için bu büyük sayılardan daha heyecan verici olan şey ise, gittikçe artan miktarda küçük gezegen bulunması. HARPS tarafından kısa bir süre önce keşfedilen bir kısım gezegenin Dünya'dan yalnızca birkaç kat daha büyük olması, nihai hedef olan küçük kayaç gezegenler bulunması yolundaki ilerlemeyi gösteriyor. Öte yandan, geçen hafta duyurusu yapılan bu gezegenlerden hiç birisi yaşanabilir görülmemekte.

Dünya'yı andırabilecek küçük kayaç gezegenleri bulmak, geçiş yapmakta olan güneşdışı gezegenleri bulabilmek amacıyla halihazırda binlerce yıldızı taramakta olan NASA'ya ait Kepler uzay aracının temel hedefidir.

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter