· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Ölüme Mahkum
Aşırı sıcak güneşdışı gezegen ölümün eşiğinde olabilir

10 Eylül 2009

Ölüme Mahkum. Aşırı sıcak güneşdışı gezegen ölümün eşiğinde olabilir.

(GEZEGEN AVI) - Bilim insanları şimdiye kadar kendi yıldızlarına tehlikeli ölçüde yakın pek çok gezegen keşfettiler; ancak kısa bir süre önce bulunan gezegen "sınırda yaşamak" kavramına yeni bir anlayış getirdi.

WASP-18b adı verilen bu yeni gezegen, gökbilimciler tarafından çevresinde dolandığı yıldızın tam önünden geçerken keşfedildi. Bu tür olaylar geçiş olarak anılmaktadır.

Şimdiye kadar yapılan keşifler ele alındığında WASP-18b son derece tuhaf bir gezegen; çünkü kendi yıldızına akıl almaz derecede yakın, yörüngesini tamamlaması bir Dünya gününden daha az bir zaman alıyor.

Yıldız ve gezegenin yakınlığı yalnızca WASP-18b'nin kavurucu derecede sıcak olduğu anlamına değil, aynı zamanda gezegenin ödünç alınmış bir zaman sürecinde yaşadığı anlamına da gelmekte. Bilim insanları, Jüpiter'in 10 katı büyüklüğünde bir kütleye sahip olan bu gezegenin 1 milyon yıl içerisinde sarmallar çizerek yıldızına çarpıp parçalanacağını tahmin ediyorlar.

Yok olmaya bu derece yakın bir gezegeni keşfetme şansı son derece düşük olduğundan, şimdi gökbilimciler bu tuhaf sistemin kendileri açısından gezegenler ve yıldızlar arasındaki etkileşimi tam olarak anlamadıklarını gösteren bir kanıt olabileceğini belirtiyorlar.

Neyse ki, WASP-18b'nin ölüme mahkum olup olmadığını anlamak için çok fazla beklemelerine gerek olmayacak. Gezegenin yörüngesi gerçekten kötüye gidiyorsa, bilim insanları bunun belirtilerini 10 yıl veya daha kısa bir süre içerisinde tespit edebilecekler.

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avy (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter