· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Dünya Çapında Gökyüzü Gözlemleri Başlıyor

2 Nisan 2009

-

(GEZEGEN AVI) - Uluslararası Gökbilim Yılı tam olarak devreye giriyor ve etkinlikler dünyanın her tarafından amatör ve profesyonel gökbilimcilerin kutlayacağı 100 Saat Gökbilim ile 2 Nisan'da başlıyor.

Bu gökbilim maratonu sırasında güneşdışı gezegenler ile ilgili pek çok etkinlik gerçekleşecek. Başlangıç olarak, 2 Nisan'da Philedelphia / ABD'de yer alan Franklin Enstitüsü'nde yapılacak açılış programında, izleyicilerin Galile'nin bundan tam 400 yıl önce gökyüzü araştırmalarında kullandığı teleskoplardan birini görebileceği bir internet yayını gerçekleşecek. Bu teleskop, günümüzde mevcut güneşdışı gezegen arayıcılarının öncüsü durumundadır.

Daha sonra, 3 Nisan'da kamuoyu 24 saat sürecek canlı bir internet yayınına bağlanıp, İspanya'dan Güney Kutbu'na kadar çeşitli bölgelerde yer alan teleskoplarda ağırlanabilecek ki; bu teleskopların çoğu güneşdışı gezegenlerin keşfinde kullanılmaktadır. Bu yayın sırasında, teleskoplarda çalışan ekipler izleyicilerin sorularını cevaplayabilecek.

Güneşdışı gezegen araştırmalarına dahil olan ve etkinliğe katılan teleskoplardan bazılarının isimlerini ve yayın başlangıç saatlerini aşağıda bulabilirsiniz.

3 Nisan
Saat Etkinlik
06:00 W. M. Keck Gözlemevi (Hawaii)
07:40 MOA Teleskobu (Yeni Zelanda)
08:00 Anglo-Avustralya Teleskobu (AAT) (Avustralya)
13:20 NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu
17:20 NASA's Spitzer Uzay Teleskobu
22:00 Arecibo Gözlemevi (Puerto Rico)
22:20 ESO Çok Büyük Teleskop (VLT) (Şili)
23:00 Las Campanas Gözlemevi (Şili)
23:20 ESO La Silla Gözlemevi (Şili)

4 Nisan
Saat Etkinlik
1:40 Büyük Dürbün Teleskop Gözlemevi (Arizona)
3:05 Kepler
4:00 Lick Gözlemevi (Kaliforniya)

100 Saat Gökbilim etkinliği aynı zamanda yörüngesinde güneşdışı gezegenler bulunan yıldızlara yakından bir bakış atabilmek için de pek çok fırsat sunacak. 4 Nisan gecesi, dünyanın her tarafında gökbilim klüpleri halka açık alanlarda teleskoplarını kurmuş olacak. Etkinliğe katılan yerel bir klüp bulabilmek için Gece Gökyüzü Ağı sayfalarını kullanabilirsiniz. Bu arada, güneşdışı gezegen içerip de çıplak gözle görülebilen yıldızları araştırmak için Yeni Dünyalar Atlası'na bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ve son olarak, uzaktan kumanda edilebilen pek çok teleskop tesisi "100 Saat Uzaktan Kumandalı Gökbilim" etkinliğine katılmaktadır ki; bu etkinlik de meraklıların uzaktan kumanda edilen teleskopları kendi bilgisayarlarından denetleyebilmelerine imkan sağlayacaktır. Bu etkinliğe katılan teleskopların listesine ise aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirisiniz.

http://www.100hoursofastronomy.org/component/content/article/34-site-navigation/
228-100-hours-of-remote-astronomy

Güneşdışı gezegen içeren yıldızların isim ve konumlarını bulmak için Yeni Dünyalar Atlası'na buradan ulaşabilirsiniz.

100 Saat Gökbilim etkinliği içerisinde yer alacak etkinlikler hakkında daha fazla bilgi almak için ise aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz :

http://www.100hoursofastronomy.org

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter