· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
NASA'nın Kepler Aracı Yeni Dünyalar Aramak İçin Uzayda

6 Mart 2009

CAPE CANAVERAL / Florida (ABD) - NASA'nın Kepler uzay aracı, 7 Mart Cuma günü Türkiye saati ile sabah saat 5:49'da United Launch Alliance (Birleşik Fırlatma Paktı) şirketine ait bir Delta II roketi ile uzaya fırlatıldı. Kepler, yıldızların yörüngesinde, üzerlerinde suyun göllenebileceği uzaklıkta dolanan Dünya büyüklüğündeki ilk gezegenleri bulmak üzere tasarlanmıştır. Sıvı haldeki suyun yaşam için olmazsa olmaz olduğuna inanılmaktadır.

NASA'nın Pasadena - Kaliforniya/ABD'de yer alan Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda Kepler Proje Müdürü olan James Fanson "Büyüleyici bir fırlatmaydı" diyor ve ekliyor "Ekibimiz, insanoğlu için bu kadar anlamlı bir şeyin parçası olduğu için çok büyük heyecan duyuyor. Kepler, Dünyamızın benzersiz mi olduğunu, yoksa oralarda bir yerlerde ona benzeyen başka gezegenlerin da var olup olmadığını anlamamıza yardım edecek".

Kepler
Görüntü Katkısı: Carleton Bailie
Mühendisler, Cumartesi günü Türkiye saati ile 19:11'de, enerjisi tükenmiş üçüncü kademe roketlerden ayrılıp, Dünya'yı yaklaşık 1529 kilometre gerisinden takip eden güneş merkezli yörüngesine oturduktan sonra Kepler'den ilk işareti aldı. Uzay aracı, enerjisini güneş panelleri yardımıyla kendisi üretiyor.

NASA'nın Moffett Field - Kaliforniya/ABD'de bulunan Ames Araştırma Merkezi'nde projenin baş bilim araştırmacısı görevini yürüten William Brorucki "Artık Kepler 100.000 yıldızı izleyip, gezegenlerin izlerini aramak için mükemmel bir konuma sahip" diyor. 17 yıldır bu proje üzerinde çalışan Borucki "Rüyamız gerçek olduğu için herkes çok heyecanlı. Başka Dünyaların gökada içerisinde yaygın olup olmadığını öğrenmek üzereyiz" diye de ekliyor.

Mühendisler, "devreye alma" tabir edilen ve yaklaşık 60 gün sürecek bir süreci başlatarak, Kepler'in doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak için ilk denemeleri yaptılar. NASA, önümüzdeki bir ay içerisinde toz kapaklarının atılması ve ilk ölçümlerin yapılması için Kepler'e komutlar gönderecek. Kepler'in yegane aygıtı olan geniş açılı CCD kamerası üzerinde sürecek bir aylık ince ayar işlemlerinden sonra da, teleskop gezegen araştırmalarına başlayacak.

Kepler'in "üretim hattından" çıkacak ilk gezegenlerin iri cüsseli "sıcak Jüpiterler", yani yıldızlarına çok yakın ve çok hızlı dolanan gaz devleri olması bekleniyor. NASA'nın Hubble ve Spitzer uzay teleskopları bu gezegenleri takip edip, havaküreleri hakkında daha fazla bilgi edinebilecek. Büyük bir ihtimalle daha sonra Neptün büyüklüğündeki gezegenler bulunacak ve bunları Dünya kadar küçük, kayaç gezegenler takip edecek. Gerçek Dünya benzerlerinin, yani Güneşimize benzeyen yıldızların çevresinde yüzeyinde su ve bir ihtimal yaşamın var olabileceği uzaklıklarda dolanan Dünya büyüklüğünde gezegenlerin keşfedilmesi ve teyit edilmesi en az üç yıl sürecek. Yer temelli teleskoplar da, yapılan keşiflerden bazılarının doğrulanmasına katkıda bulunacak.

Sonuç olarak, Kepler bizlere Samanyolu Gökadamız içerisinde Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin sıklığı hakkında olduğu kadar, Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin varsayımsal olarak yaşanabilir olabilme sıklığı hakkında da ilk bilgileri sunacak.

Borucki bu konuda şöyle diyor "Dünya gibi bir gezegen bulamasak bile, bu bilginin kendisi de zaten yeterince derin olacak ve bize muhtemelen gökada içerisinde yalnız olduğumuzu ifade edecektir".

Bu arada zaman ilerledikçe, Kepler Güneş'in çevresindeki yörüngesinde Dünya'nın gittikçe daha gerisinde kalacaktır. NASA'nın aynı yörüngeye bundan 5 sene önce fırlatılmış olan Spitzer Uzay Teleskobu, bugün Dünya'nın 100 milyon kilometre gerisinde kalmıştır.

cizgi

Bu makale "http://jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2009-043" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter