· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Gökbilim Ekibi Güneş'in Arka Bahçesinde Dünyalar Aramaya Başladı

15 Ocak 2009

En yakın yıldız sistemi Alfa Erboğa'nın (Centauri) bir fotoğrafı. Üç yıldızdan ikisi, Alfa Erboğa A ve B dairelerle işaretlenmiş durumda. Sistemdeki üçüncü yıldız olan Proxima Erboğa ise bu resimde görünmüyor.
En yakın yıldız sistemi Alfa Erboğa'nın bir fotoğrafı. Üç yıldızdan ikisi, Alfa Erboğa A ve B dairelerle işaretlenmiş durumda. Sistemdeki üçüncü yıldız olan Proksima Erboğa ise bu resimde görünmüyor. (Görüntü Katkısı: ESO)

(GEZEGEN AVI) - Dünya benzeri gezegen araştırmaları, gökbilimcileri bizimkinden yüzlerce ışıkyılı uzakta yer alan gezegen sistemlerini incelemeye yöneltti. Öte yandan, bir grup bilim insanı Dünya benzeri bir gezegeni arka bahçemizde bulmayı ümit ediyor.

Dünyadışı gezegen bilimcisi  Javiera Guedes. (Görüntü Katkısı: Javiera Guedes)
Dünyadışı gezegen bilimcisi Javiera Guedes. (Görüntü Katkısı: Javiera Guedes)
Dünya'dan dört ışıkyılının biraz üzerinde bir uzaklıkta yer alan ve aslında üçlü bir yıldız sisteminin üyesi olan Güneş benzeri yıldız Alfa Erboğa B, Güneşimizin en yakın komşusu olup evrensel ölçekte bakarsak gerçekten de bir taş atımlık mesafede bulunmaktadır.

İşte bu yüzden, Santa Cruz/ABD'deki Kaliforniya Üniversite'sinde yüksek lisans öğrencisi olan Javiera Guedes, Alfa Erboğa'nın çevresinde Dünya benzeri gezegenler bulmak için bir araştırma projesi önerildiğini duyduğunda "bu işin üzerine atlaması gerektiğini" biliyordu.

Guedes'in profesörü Greg Laughlin, bu fikri ilk önce http://oklo.org adresinde tuttuğu internet günlüğüne gönderdiği bir dizi yazı ile gündeme getirdi. Bu yazılarında, yıldızın çevresinde en az bir yıldız olduğunda dair "birkaç yüz dolarına iddiaya girmek istiyorum" diyor ve "bu gezegenlerin, yaşama elverişli kuşağa oldukça yakın (veya bu kuşağın içerisinde)" olduğunu belirtiyordu. Yaşama elverişli kuşak, bir yıldızın çevresinde sıcaklığın bizim bildiğimiz anlamdaki yaşamı desteklemek için tam ayarında olduğu bölgedir.

Guedes, Alfa Erboğa'nın yörüngesinde dönen Dünya benzeri gezegen saptama olasılığını araştırmak üzere, mali olarak NASA tarafından desteklenen bir projeyi yönetti ve proje sonunda ortaya konan bulgular olumluydu.

Alfa Erboğa ekibinin gözlemleri için kullandığı, Şili'deki 1,5 metrelik CTIO teleskobu (Görüntü Katkısı: NOAO/AURA/NSF)
Alfa Erboğa ekibinin gözlemleri için kullandığı, Şili'deki 1,5 metrelik CTIO teleskobu (Görüntü Katkısı: NOAO/AURA/NSF)
Guedes "Yıldız bize çok yakın ve diğer yıldızların konumu da öyle bir durumda ki, küçük bir gezegen bulmamız yüksek bir olasılık" diyor. Kendisi ayrıca, gezegen sistemlerinin olşumu konusunda gökbilimcilerin mevcut anlayışına dayanarak, bizimki ile aynı büyüklükte bir gezegenin var olma olasılığını çok yüksek olduğunu ve bu gezegenin yaşama elverişli kuşak içerisinde yer alma şansının mevcut olduğunu da buldu.

Laughlin'in gezegen avı ekibi, şimdi Şili'deki bir teleskobu kullanıp, bir sonraki Dünya benzeri gezegenin kapı komşumuzda bulunup bulunmadığını belirlemek ve yeterli veriyi toplayabilmek amacıyla önümüzdeki üç yıl boyunca bu yıldızı göz altında tutacaklar.

Böyle bir gezegen, görebilmek için çok küçük olacaktır; ancak onun kütleçekimi ana yıldızı kendine çekerek, yıldızın teleskobun saptayabileceği biçimde öne arkaya sallanmasına neden olacaktır. Ayrıca ekip, NASA'nın mali desteğini kullanarak, bir gezegen sisteminin uzaydaki komşumuzun etrafında nasıl oluşmuş olabileceğini tahmin edebilecek benzetim projeleri üzerinde de çalışmaktadır.

Guedes, bu çalışmanın sonuçlarından çok umutlu. "Sonuna kadar bu işin içindeyim" diyor ve ekliyor "Bu kadar yakınımızda bizimki gibi bir gezegen bulmak her şeyi değiştirebilir".

cizgi

Yazan : Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter